Taysin Lasten ja nuorten sairaala saa Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n kautta 10 000 euron lahjoituksen asiakkaittensa hevosavusteiseen kuntoutukseen. Lahjoittajana on vastikään päättyneen Raviliiga Ilveksen hevonen Rehab, jonka juoksemista palkintorahoista summa irrotetaan.

– Kun on hevonen nimeltään Rehab (suom. kuntoutus) ei selkeämpää lahjoituskohdetta ole olemassa, iloitsee Teivon raviradan toimitusjohtaja Päivi Lehtonen. Rehab on tarjonnut hienoja hetkiä omistajilleen ja nyt hienoja hetkiä hevosen kanssa on luvassa myös Taysin nuorille potilaille. Lapset ja nuoret ovat meillä Teivossakin erityisessä asemassa, kehitämme parhaillaan Teivon Ravinuorten tarjoamaa harrastustoimintaa voimakkaasti.

Suomen Hippoksen ja jääkiekon SM-liigan yhteistyöprojektissa Raviliigassa oli alun perin mukana 12 Liiga-joukkuetta, joilla oli tuhanteen omistajaosuuteen jaettu ravihevonen. 2017 alkanut projekti päättyi vuodenvaihteessa hevosten myyntiin ja kerääntyneiden varojen jakamiseen hyväntekeväisyyteen.

Kaikkiaan Rehabin tilille jäi rahaa lahjoitettavaksi 27 540 euroa. Raviliigan sääntöjen mukaisesti puolet hevosen varallisuudesta menee omistavan Liiga-joukkueen osoittamaan hyväntekeväisyyskohteeseen, joka Ilves Hockey Oy:n kohdalla on Ilves ry:n hallinnoima Raipe-rahasto. Rahastosta tuetaan vähävaraisia Ilves-kiekkojunioreita harrastuksessaan. Toinen puolikas rahoista jää Rehabin omistajille, jotka päätyivät lahjoittamaan ne niin ikään hyväntekeväisyyteen. Taysin lisäksi Rehab tukee kotiratansa Teivon ravinuoria harrastuksessaan.

”Täällä Taysissa on potilaina paljon lapsia ja nuoria, jotka hyötyvät ja tykkäävät hevostoiminnasta”, kertoo Lasten- ja nuorisopsykiatrian vastuualueen vs. ylihoitaja Kirsi Arvonen. ”Kuntouttavaa hevostoimintaa on meillä toteutettu jonkin verran, kuten myös muilla Lasten ja nuorten sairaalan osastoilla, ja se tuottaa hyvää oloa potilaille ja heidän läheisilleenkin. On hienoa, että toimintaa päästään Rehabin lahjoituksella jatkamaan”, hän iloitsee. Hevostoimintaa on toteutettu myös Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n Kivaa tekemistä sairaala-arjen vastapainoksi -kehittämisprojektissa, johon ovat voineet Lasten ja nuorten sairaalan potilaat osallistua koko perheenä tai muiden läheisten kanssa. ”On niin paljon nähty iloisia ilmeitä ja koettu suuria onnistumisia, kun lapsipotilaat ovat päässeet hevosia hoitamaan ja ratsastamaan”, kertoo Kivaa tekemistä -toiminnan projektityöntekijä Sanna Maja.
Lahjoitus tehtiin Teivon raviradalla 20.1.2021. Paikalla oli hevostoiminnasta innostuneita potilaita, Teivon raviradan toimitusjohtaja Päivi Lehtonen, Raviliiga Ilveksen kimpanvetäjä Satu Laakso, Taysin Lasten- ja nuorisopsykiatrian vastuualueen vs. ylihoitaja Kirsi Arvonen ja Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n toiminnanjohtaja Susanna Lohiniemi ja projektityöntekijä Sanna Maja.