Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n lahjoitusvaroilla järjestettiin kesän aikana tekemistä sairaala-arkea eläville lapsille. Möröt ja Sankarit – taidetyöpajoissa opettajina toimivat kuvataiteilijat ja kuvataiteen opettajat Tiina Kaisa Leppänen ja Anu Nirkko.

Aluksi lapset ja nuoret piirsivät kuvan aiheesta Möröt ja sankarit. Ensimmäisessä taidetyöpajassa syntyi sabluunan avulla t-paitoja Möröt ja sankarit -teeman alla. Aihe kirvoitti myös ajatuksia.

”Mörkö haluaa pelotella, koska se itse pelkää”, kertoi eräs työpajaan osallistunut lapsi.

Toisessa työpajassa taiteiltiin potilashuoneissa tehden sabluunoita ja painaen t-paitoja. Tässä työpajassa lapset ja nuoret käsittelivät aihetta hieman laajemmin, kuten haaveina ja unelmina aiheinaan sydämiä, jäätelötötterö ja vauhdikas viiva. Kolmannessa työpajassa osallistujat olivat 9-15-vuotiaita lapsia ja nuoria ja he taiteilivat osastolla yhteisessä tilassa. Kaikki piirsivät sabluunakuvat ja maalasivat t-paidat, osa satujen inspiroimina ja osa ennakkoon suunnittelemastaan ilmapallo-aiheesta. Neljäs työpaja päätti työpajojen sarjan elokuun alkupuolella. Siellä syntyi mitä erilaisimpia hahmoja Möröt ja Sankarit -aiheesta.

Potilashuoneissa lapset tuntuivat ilahtuvan ”taidekärryn” saapumisesta ja kivasta tekemisestä. Onkin ihan selvää, että lapset nauttivat luovasta tekemisestä, joka tuo vastapainoa sairaalan arkeen.

”On erittäin tärkeää, että lapsilla on mahdollisuus päästä osalliseksi kulttuurista, ja eritoten kun pääsevät itse sitä tekemään. Sairaalaolosuhteissa kulttuurin läsnäolo ei ole itsestään selvää, vaikka se kuuluu lapsen oikeuksiin”, kiteyttää Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n toiminnanjohtaja Susanna Lohiniemi.