Tampereen Lastenklinikan Tuki ry on järjestänyt Stean (Veikkaus) kehittämisrahoituksella vapaa-ajantoimintaa pitkäaikaissairaille lapsille, jotka ovat Taysin potilaita. Toimintaan ovat voineet osallistua myös potilaiden perheet, jotta yhteiset ilon hetket kuuluisivat myös olennaisena osana heidän elämäänsä. Kehittämisrahoitus loppui, mutta olemme voineet jatkaa toiminnan kehittämistä ja toteuttamista lahjoitusvaroilla. Jatkossa niiden merkitys tulee entisestään kasvamaan.
Vapaa-ajantoimintamme korvaa osaltaan harrastuksia, joista potilasperheet usein jäävät paitsi arjen pyöriessä sairaalajaksojen ympärillä. Lapsipotilaan mukana on yleensä toinen vanhemmista, joka myös saattaa joutua jäämään töistä pois, kun oma lapsi tarvitsee hänet vierelleen. Tämä luonnollisesti vaikuttaa myös perheen tuloihin ja sitä kautta heikentää mahdollisuuksia harrastaa.
Toimintaa on kehitetty potilaiden ja perheiden toiveiden mukaan ja palautetta kerätään jatkuvasti. Palaute on ollut erinomaista, ja perheet ovat kiitollisia kun joku järjestää toimintaa. Toiminnat ovatkin olleet monipuolisia, mato-onginnasta sirkukseen ja hevostoimintaan. Erityisesti hevostoiminta ja sirkusopetus ovat saaneet osakseen suuren suosion, kuten myös trampoliinipuisto ja vanhempien omatahtinen kuntosaliharjoittelu ja koko perheen kokkausillat. Lajien kirjo on ihan valtava, jopa kartingia, suunnistusta, nuotioiltoja ja geokätköilyä on toteutettu onnistuneesti. Kivaa tekemistä sairaala-arjen vastapainoksi on koonnut ympärilleen suuren verkoston tukijoita, joista osa tarjoaa palveluitaan täysin veloituksetta, osa omakustannehintaan. Niin monet haluavat olla mukana helpottamassa pienten ja vähän isompienkin potilaiden arkipäivää. Kun koronavirus hellittää, pääsemme jälleen toimimaan myös sairaalaosastoilla. Sinne on suunniteltu sirkustemppuilua, musiikkituokioita ja kädentaitojen harjoittamista. Toimintaa on järjestänyt projektityöntekijä Sanna Maja. Sannaan voit olla yhteydessä sähköpostilla sanna.maja@tampereenlastenklinikantuki.fi tai puh 050 573 0891. Jos toiminnan tulokset kiinnostavat, varsinaisen kehittämishankkeen loppuraportti on saatavilla Sannalta.