TAMPEREEN LASTENKLINIKAN TUKI RY:N KERÄYSTULOS YLITTI MILJOONA EUROA – YHDISTYKSEN TYÖ JATKUU
Tampereen Lastenklinikan Tuki ry on kampanjoinut ja kerännyt varoja Taysin uuden Lasten ja nuorten sairaalan varustamiseen marraskuusta 2016 alkaen. Kampanjan suunnittelun tukena ja apuna on kampanjan alusta asti ollut Markkinointitoimisto Bermuda, täysin pro bono. Heinäkuun 31. päivä 2019 keräystilien tiliotteet osoittivat, että miljoonan euron rajapyykki on ylittynyt. Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n vielä meneillään olevalle keräykselle ei ollut asetettu virallista keräystavoitetta, mutta yhdistyksen hallituksen linjauksen mukaan miljoona euroa on hieno potti pienten ja vähän isompienkin potilaiden hyväksi. Lahjoitusvarat käytetään Taysin uuden Lasten ja nuorten sairaalan niihin tarpeisiin, joita ei ole julkisin varoin rakennettavaan sairaalaan muutoin mahdollista hankkia, tai jotka eivät ole varsinaista sairaanhoitoa. Varoja käytetään myös lasten sairauksien tutkimustyöhön.
Toimintamallina Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:llä on, että lahjoitusvarojen tarpeet ja kohteet tulevat aina sairaalan puolelta. Lahjoittajat ovat itse voineet valita lahjoituskohteensa, kuten tietyn osaston tai potilasryhmän, tai halutaanko lahjoittaa viihtyvyyteen, laitteisiin vai tutkimukseen. Keräyksen aikana kaikki lahjoittajien kohdennukset on pystytty toteuttamaan. Yhdistyksen hallitus tekee varsinaiset varojen myöntöpäätökset.
Varoja on tähän mennessä käytetty esimerkiksi vastasyntyneiden teho-osaston älylasiseiniin, jotka turvaavat pienen potilaan ja hänen perheensä rauhallista hoitoa osastolla, lasten ja nuorten psykiatrian osastojen puisiin, kodinomaisiin potilashuoneiden kalusteisiin, aistihuoneen varustamiseen, sirkustoimintaan ja muuhun viihtymistä edistävään toimintaan osastoilla, lelu- ja pelihankintoihin sekä monitoimipäätelaitteisiin, joiden avulla potilaan yhteydenpito sujuu niin kotiin, kavereihin kuin kouluunkin, ja joilla voi myös pelata ja katsoa elokuvia. Tutkimukseen suunnattuja lahjoitusvaroja on käytetty esimerkiksi lasten uudenlaisten syöpähoitojen kehittämiseen ja keuhko- ja suolistosairauksien tutkimiseen.
Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n keräyksen tulos koostuu lahjoituksista sekä erilaisten tapahtumien ja tempauksien tuotoista. Moni on osallistunut hyväntekeväisyystilaisuuteen tai haasteeseen, ja saanut näin itselleen hauskan hetken ja tehnyt samalla hyvän teon pienille potilaille. Yhdistyksen kampanjan mottona onkin ollut, että ”Jokainen voi tehdä jotakin”. Kampanjan aikana on vastaanotettu myös runsaasti tavaralahjoituksia, joista on ollut paljon iloa jo ennen uuden sairaalan valmistumista.
Tampereen Lastenklinikan Tuki ry jatkaa edelleen toimintaansa niin varainhankinnan kuin myös potilaiden ja heidän perheidensä vapaa-ajan harrastus- ja virkistystoiminnan saralla. Vasta sairaalan muuton jälkeen tiedetään tarkkaan, mitä viihtyvyyttä uusiin tiloihin tarvitaan ja mitä kaikkea uudet tilat hoidon suhteen mahdollistavat.
Tarve lahjoitusvaroille ei pääty uuden sairaalan valmistumiseen. Yhdistys haluaa jatkossakin ylläpitää potilaiden viihtyvyyttä sairaalassa ja myös uusia laitteita hieman nopeammassa tahdissa, kuin se muutoin olisi mahdollista. Myös uuden teknologian hyödyntäminen niin varsinaisessa potilashoidossa kuin viihtyvyydessä toteutetaan osittain lahjoitusvaroin. Kuten yhdistyksen perustajajäsen, professori (emeritus) Jarmo Visakorpi sanoi, niin ”Lasten tuloksekkaaseen erikoissairaanhoitoon tarvitaan aivan erityinen sairaala!”. Yhdistys kiittää lämpimästi kaikkia tukijoitaan ja toivoo, että yhteinen matka pienten potilaiden hyväksi jatkuu.