Jukola-projektimme oli hieno. Jokaisella mittarilla. Tässä vielä luettavaksenne blogiteksti, jonka kirjoitimme juuri ennen ”J-hetkeä”. Hyväntekeväisyysjoukkueet keräsivät lasten ja nuorten sairaalan potilaiden ja heidän perheidensä hyvinvoinnin edistämiseen sairaalahoitojen aikana yli 62.000 euroa. Lämpimät kiitokset kaikille osallisille, ilman yhtäkään teistä emme olisi päässeet näin hienoon lopputulokseen! Jokainen neljästä joukkueesta tuli ehjänä ja iloisin mielin maaliin. Se on myös hienoa!
Blogiin:

Talven yli Jukola-blogien seuraajilla on ollut mahdollisuus seurata Hyväntekijöiden kuulumisia Jukola-blogissa. Nyt kun on viikko Jukolaan, on aika palata vielä projektin juurille ja kertoa, mistä tässä olikaan kysymys.

Kooveen suunnistajat, Tampereen Lastenklinikan Tuki ry ja Aamulehti ovat yhdistäneet voimansa ja osaamisensa hyväntekeväisyystempauksen toteuttamisessa Jukolan Viestissä Kangasalla 2019. Tempauksessa tai oikeammin projektissa yhdistyy useita erilaisia tapahtumakonsepteja, joita kutakin on jo aikaisemmin kokeiltu erillään. Yhdistelmä näyttäisi olevan jotain osiensa summaa enemmän. Tampereen Uudelle Lasten ja nuorten sairaalalle on saatu kerättyä tähän mennessä jo yli 50 000 euroa. Raja rikkoontui viikonlopun avoimessa Jukola-harjoituksessa, jossa talven valmentautunut ryhmä tarjosi harjoituksen muille Jukolaan osallistuville harrastajajoukkueille ja karttamaksu kerrytti pottia täysimääräisenä. Kerätty summa tuplaa hienosti aikaisempien Jukolan Viestissä toteutettujen hyväntekeväisyyshaasteiden tuloksen ja on suurimpia lahjoituksia Tampereen Uudelle Lastensairaalalle. – Ja vielä on aikaa “J-hetkeen”!

Joukkueita oli aluksi kaksi: Julkkisjoukkue ja Aamulehden lukijajoukkue. Lukijoita kuitenkin halusi mukaan niin paljon, että tehtiin ratkaisu useammasta lukijajoukkueesta, joissa treenaa 24 henkilöä. Lukijat ovat eri-ikäisiä, erilaisista taustoista tulevia, osa on suunnistanut aikaisemmin, osa ei. Julkkikset, joita on kahdeksan, ovat Pirkanmaan näkökulmasta valittuja kiinnostavia henkilöitä: Urheilijoita, yritysjohtajia, päätoimittaja ja vielä yliopiston rehtori varahenkilönä. Artistit jäivät joukkueesta puuttumaan järjestäjien sinnikkäästä houkuttelusta huolimatta, mutta eipä ole tahtia tuntunut haittaavan.

Aamulehden kymmenen vuotta sitten toteuttama lukijajoukkuekonsepti, jossa Aamulehti haastoi lukijoitaan valmentautumaan Jukolan Viestiin, Ilveksen jalkapallomaalivahti Mika Hilanderin vuoden 2017 toteuttama nollapelihaaste yrityshaasteineen ja perinteinen urheilijan sponsorihankinta logomyynteineen sekä aikaisemmat Jukolan Viestissä tehdyt julkkisjoukkueiden tempaukset ovat yhdistyneet menestyksekkääksi konseptiksi. Toteutus on erityisesti Kooveen Suunnistajilta vaatinut paljon työtä, koska jo joukkueiden jäsenten ja valmennustiimin yhteydenpito ja yksilöllisten valmennustarpeiden ja -toiveiden kirjo kasvaa kun väkeä on paljon. Jokainen osallistuja on myös sitoutunut niin treenaamaan, julkisuuteen kuin sponsorihankintaan tässä hankkeessa. En usko silti kenenkään laskeneen työtuntejaan olipa järjestäjätiimissä tai joukkueessa, sillä yhteishenki ja tsemppi on saumatonta.

Tässä vaiheessa voitaneen todeta, että olemme saaneet merkittävän summan kerättyä sairastaville lapsille. Urheilijoina, kuntoilijoina ja liikunta-aktiiveina tiedämme, kuinka valtava merkitys hyvinvoinnilla on paranemisprosessissa ja siitä on myös tieteellistä näyttöä. Yhteiskunta vastaa itse sairaalatoiminnasta ja hoidon saatavuudesta. Meillä vapaaehtoistoimijoilla on mahdollisuus tuoda hoitoon sellaisia elementtejä, jotka eivät jää veronmaksajien hoidettavaksi. Näitä asioita ovat muun muassa lasten viihtyvyys sairaala olosuhteissa, vapaa-ajan aktiviteetit toipuville lapsille. Tärkeää on myös perheiden arjen parantaminen tilanteessa, jossa voidaan olla pitkäänkin kaukana kodista, kun ollaan lähellä sairastavaa lasta.

Miksi tätä tehdään? Kun ollaan mukana tekemässä asioita, joista syntyy hyvää, tulee siitä hyvä mieli ja tunne, että on tehty jotakin merkityksellistä. Silloin, kun aktiivisia ja kekseliäitä ihmisiä sattuu oikeaan aikaan samaan paikkaan, alkaa tapahtua. Me järjestäjät toivomme, että hyväntekeväisyyshaasteet saavat sijansa Jukolan Viesteissä joka vuosi. Suunnistusseuroilla olisi tässä sanan mukaisesti tuhannen taalan paikka tukea kisapaikkakunnan kohteita, jotka voisi vaikka valita paikallisen sanomalehden äänestyksellä. Hyväntekeväisyys ei ikinä tee pahaa tekijälleenkään.

Me haastamme teidät jatkamaan tästä, vielä on monta osuutta juoksematta!

Voit käydä tutustumassa Jukola-projekin sivuilla, keitä joukkueissa juoksee. Samalla voit tehdä lahjoituksen sairastavien lasten viihtyvyyden ja siten hyvinvoinnin parantamiseksi. Samalla voi olla mukana osoittamassa suunnistajien yhteistä joukkovoimaa kerryttämällä pottia: https://tampereenlastenklinikantuki.fi/jukola/

Raimo Arvola ja Susanna Lohiniemi, kuva Emil Bobyrev