Vuosittain 17.11. vietettävä Keskoslasten päivä värjää tänä vuonna violetiksi Tammerkoskimaiseman ja sähkölaitoksen, Näsinneulan, Tampere-talon, Tampereen Yliopiston päätalon, F-rakennuksen Tays:n kampuksella sekä Ratinan kauppakeskuksen.

Keskoslasten päivä kiinnittää huomiota siihen, että maailmassa jopa joka kymmenes lapsi syntyy keskosena. Keskosella tarkoitetaan lasta, joka on syntynyt ennen kuin 37 raskausviikkoa on täyttynyt tai jonka syntymäpaino on alle 2500 g. Pikkukeskonen on puolestaan lapsi, joka on syntynyt alle 32 raskausviikolla tai jonka syntymäpaino on 1500 grammaa tai sitä pienempi. 

Suomessa keskosena syntyy noin kuusi prosenttia lapsista, eli vuosittain noin 3400 lasta. Pikkukeskosina syntyy Suomessa noin 1,6 prosenttia kaikista vastasyntyneistä. Päivän violetti tunnusväri kuvaa keskoslasten herkkyyttä ja erityisyyttä.

Tays Keskussairaalassa vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla hoidetaan vuosittain noin 350 keskosta, joista keskimäärin 55 painaa 1000–1500 grammaa ja 25 alle 1000 grammaa. Pikkukeskosia Taysissa hoidetaan vuosittain noin 70. Suomessa pienimmät eloonjääneet keskoset ovat olleet kahvipakettia pienempiä.

Keskoslasten päivänä valaistaan violetiksi kuuluisia maamerkkejä eri puolilla maailmaa ja Suomessa valtakunnallinen valaisutempaus on järjestetty useana vuonna. Lisäksi kuka tahansa voi osallistua väriteemaan pukeutumalla violettiin tai valaisemmalla jonkin kohteen violetilla värillä.

”Keskoslasten päivää viettäessä muistamme näitä pienistä pienimpiä ja heidän vanhempiaan”, kertoo Susanna Lohiniemi Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:stä. ”Tuen osoittaminen on erityisen tärkeätä, sillä hyvästä hoidosta huolimatta keskoslasten perheiden tilanteet ovat usein hankalia, kun vauva tarvitsee paljon huolenpitoa sairaalassa ollessaan ja sairaala-aika saattaa olla pitkäkin. Keskoslasten vanhemmilla on myös oma yhdistys, Kevyt ry, joka tarjoaa vertaistukea ja asiantuntija-apua keskosvauvojen läheisille. Valaistustempaus toteutetaan Kevyt ry:n kanssa yhteistyössä”, Lohiniemi kertoo valaistustempauksen taustasta. Tampereen Lastenklinikan Tuki ry on ollut mukana Tampereen tempauksessa jo kuutena vuonna.