Tampereen Tullintorilla järjestetään 13.4. Huuda hyvän puolesta -hyväntekeväisyyshuutokauppa, jonka järjestelyistä vastaa viisi Tampereen ammattikorkeakoulun liiketalouden toisen vuoden tradenomiopiskelijaa. Tempauksen kaikki tuotot lahjoitetaan lyhentämättöminä Tampereen Lastenklinikan Tuki Ry:n kautta Tays vastasyntyneiden teho-osastolle.

Tampereen Tullintorin kauppakeskusta luotsaava Asset manager Janne Toikka on kaavaillut hyväntekeväisyyshuutokaupan järjestämistä jo hyvän tovin. “Tapahtuma on osa yritysmaailman sosiaalista vastuullisuutta, mutta ennen kaikkea haluamme auttaa pieniä lapsipotilaita ja osallistua Taysin toiminnan tukemiseen. Lisäksi on hienoa mahdollistaa opiskelijoille aito kokemus tapahtumaprojektin läpiviemisestä”, Toikka kertoo.

Projektiryhmä vastaa koko projektin läpi viemisestä – huutokauppatuotteiden hankkimisesta alkaen tapahtumapäivän rakentamiseen asti. “On innostavaa saada työskennellä ammattitaitoisten ja lahjakkaiden ihmisten ympäröimänä. Vaikka tämä on meille opintojen osa, koemme motivoivana ja inspiroivana opittujen asioiden soveltamisen ja uusien asioiden oppimisen hyvän asian äärellä. Projektin edetessä näemme konkreettisesti oman panoksemme ja kehityksemme. Samaa fiilistä ei saa koulukirjoja lukiessa.”, projektipäällikkönä toimiva Emma Tepsa kuvailee.

Projekti sai aivan uuden ulottuvuuden, kun Tampereen Lastenklinikan Tuki Ry:n Anu Härkönen järjesti projektiryhmälle silmiä avaavan ja merkityksellisen vierailun lahjoituskohteessamme.

Lahjoituskohteessa:

TAYSin pääaulan tunnelma on vilkas mutta seesteinen. Siirryimme projektiryhmän kanssa viidenteen kerrokseen, jossa sijaitsee vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosasto. Ensimmäinen fiiliksemme on hieman jännittynyt mutta myös utelias. Hoitaja Tiina yhdessä kollegansa kanssa toivottivat meidät lämpimästi tervetulleiksi osastolle.

Hoitajat kertovat meille enemmän osastosta ja heidän työstään. Ensimmäisenä tutustumme tarkkailuhuoneeseen, joka on suunniteltu perhekeskeistä hoitoa ajatellen. Huoneessa on sängyt molemmille vanhemmille, säilytyskaappeja, oma WC ja suihku. Näillä mahdollistetaan se, että vanhemmat voivat olla osastolla lapsen kanssa koko sairaalajakson ajan.

Teho-osastolle siirryttäessä tunnelma muuttuu viipyileväksi ja jännittyneemmäksi. Tyhjän keskoskaapin ympärillä vallitsee hiljaisuus. Huoneessa on paljon sairaalaelektroniikkaa. Huoneeseen on suuri ikkuna, josta hoitohenkilökunta näkee kriittisessä tilassa olevan vastasyntyneen koko ajan.

Teho-osastolla hoidetaan muun muassa pienikokoisia, hyvin ennenaikaisesti syntyneitä, täysiaikaisia hengitys- ja verenkierto ongelmaisia ja vaikeista infektioista kärsiviä vastasyntyneitä. Hoitajien mukaan yksi pienimmistä hoidetuista vastasyntyneistä on ollut 400 g painoinen ja mahtunut aikuisen kämmenelle kokonaan.

Myös teho-osaston huoneissa on sängyt vanhemmille, jotta he saavat yöpyä osastolla lapsensa läheisyydessä. Tämä mahdollistaa vanhempien läsnäolon vastasyntyneiden elämässä alusta asti ja on osaston perhekeskeisen hoidon –periaatteen mukaista.

Viereisessä huoneessa on menossa koulutus. Vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosaston hoitajat oppivat jälleen uutta ja päivittävät taitojaan, jotta he jatkossakin pelastavat vastasyntyneiden henkiä.

Vierailu oli sydäntälämmittävä ja merkityksellinen kokemus. Oli hienoa nähdä lahjoituskohde niin läheltä ja tutustua toimintaan tarkemmin. Osastolla työskentelee omistautunut joukko ammattilaisia, joiden intohimo ja omistautuminen työhönsä välittyi selvästi. Heidän sitoutumisensa ja valmiutensa auttaa vastasyntyneitä parhaalla mahdollisella tavalla oli vaikuttavaa.

Nyt ymmärrämme entistä paremmin ja konkreettisemmin, miten tärkeän asian äärellä olemme. Huutokaupan tuotoilla voimme tehdä osamme, jotta mahdollisimman moni teho- ja tarkkailuosaston vastasyntynyt selviää. Pelkkä huutokaupan järjestäminen ei riitä; tarvitsemme myös lahjoittavia yrityksiä ja ihmisiä, jotka osallistuvat tapahtumaa. Tule siis tekemään hyvää Tampereen Tullintorille

13.4. huutamalla itsellesi tai vaikka lahjaksi jokin tuote. Pienikin lahjoitus on tärkeä ja mahdollistaa vastasyntyneiden ensiluokkaisen hoidon myös jatkossa. Yhdessä voimme tehdä hyvää!

Koko projektiryhmän puolesta

Emma Tepsa

Projektipäällikkö

Tästä pääset tutustumaan huudettaviin kohteisiin: Huutokaupattavat tuotteet

Lopuksi ryhmä kävi vielä tutustumassa Tays pääaulassa sijaitsevaan Sairaalahuvipuistoon. Sairaalahuvipuisto on koettu erittäin merkittäväksi lasten ja potilasperheiden hyvinvointia lisääväksi ja lasten sairaalapelkoja vähentäväksi elementiksi.