Maailman Keskoslasten päivänä useat tunnetut rakennukset saivat violetin teemavärin maailmanlaajuisesti. Tänäkin vuonna Tampereella keskospäivän violettiin väriin koristautuivat Tampere-talo, Tampereen yliopiston Päätalo, Tammerkosken koskimaisema, Näsinneula, Tampereen yliopistollisen sairaalan F-rakennus, Sokos hotelli Ilves, Sokos hotelli Tornin Veturitallit ja Tullintorin kauppakeskus.

Keskonen on lapsi, joka syntyy ennen 37. raskausviikkoa. Pikkukeskosella tarkoitetaan lasta, joka on syntynyt ennen 32 raskausviikkoa tai painanut syntyessään enintään 1500 grammaa. Nykyisin lasta varaudutaan hoitamaan, jos raskaus on kestänyt 22 raskausviikkoa. 

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla hoidetaan vuosittain n. 350 keskosvauvaa. Lapsen selviytymisen kannalta tärkeämpää on yleensä se, montako raskausviikkoa on takana, kuin se paljonko lapsi painaa. Käytännössä lapsella on mahdollisuuksia selvitä hengissä hänen syntyessään 22–23. raskausviikolla ja painaessaan 450–600 grammaa. Suomessa pienimmät eloonjääneet keskoset ovat olleet kahvipakettia pienempiä.

Keskoset tarvitsevat tehokkaan hoidon rinnalla paljon pehmeää hoitoa, hiljaisuutta ja hellyyttä. Vanhemmat ovat oman lapsensa parhaita hoivaajia, joten heidän läsnäolonsa ja osallistumisensa vauvan hoitoon mahdollisimman paljon alusta alkaen on tärkeää. Keskoslasta hoidetaan aluksi keskoskaapissa tai lämpöpedissä lämpötasapainon vuoksi, ja elintoimintojen kehityttyä ja vauvan voinnin salliessa vauva pääsee mm. kenguruhoitoon vanhempien syliin. Kenguruhoito lujittaa vauvan ja vanhempien välistä kiintymyssuhdetta sekä edistää lapsen kasvua ja kehitystä. Taysin uudistuksen yhteydessä keskosvauvatkin saivat uudet tilat, joissa koko perhe mahtuu viettämään tärkeätä aikaa pikkuisensa kanssa. Ikkunat voi himmentää läpinäkymättömäksi, jolloin perhe saa olla omassa rauhassaan silloin, kun vauvan tilanne sallii.

”Keskoslasten päivää viettäessä muistamme näitä pienistä pienimpiä ja heidän vanhempiaan”, kertoo Susanna Lohiniemi Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:stä. ”Tuen osoittaminen on erityisen tärkeätä, sillä hyvästä hoidosta huolimatta keskoslasten perheiden tilanteet ovat usein hankalia, kun vauva tarvitsee paljon huolenpitoa sairaalassa ollessaan ja sairaala-aika saattaa olla pitkäkin. Keskoslasten vanhemmilla on myös oma yhdistys, Kevyt ry, joka tarjoaa vertaistukea ja asiantuntija-apua keskosvauvojen läheisille. Valaistustempaus toteutettiin Kevyt ry:n kanssa yhteistyössä”, Lohiniemi kertoo valaistustempauksen taustasta. Keskoslasten päivänä valaistaan violetiksi kuuluisia maamerkkejä eri puolilla maailmaa ja Suomessa valtakunnallinen valaisutempaus on järjestetty useana vuonna. Lisäksi kuka tahansa voi osallistua väriteemaan pukeutumalla violettiin tai valaisemmalla jonkin kohteen violetilla värillä.

Kuvat: Mona Nyrhinen