17.11 on maailman Keskospäivä – Päivän teemaväri on violetti

Keskonen on lapsi, joka syntyy ennen 37. raskausviikkoa. Pikkukeskosella tarkoitetaan lasta, joka on syntynyt ennen 32 raskausviikkoa tai painanut syntyessään enintään 1500 grammaa. Nykyisin lasta varaudutaan hoitamaan, jos raskaus on kestänyt 22 raskausviikkoa. Ennenaikaisen syntymän riskitekijöitä ovat mm. monisikiöraskaus, raskausmyrkytys, infektiot tai sikiön epämuodostuma. Usein ennenaikaisen synnytyksen syy jää kuitenkin epäselväksi.
Suomessa n. 6 % kaikista vastasyntyneistä syntyy keskosena ja noin 1 % pikkukeskosena. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla hoidetaan vuosittain n. 350 keskosta, joista keskimäärin 55 painaa 1000 – 1500 g ja 25 alle 1000 g. Suomessa pienimmät eloonjääneet keskoset ovat olleet kahvipakettia pienempiä.
Lapsen syntyessä ennenaikaisesti häneltä puuttuvat vielä ne ominaisuudet, jotka olisivat kehittyneet raskauden viimeisten viikkojen ja kuukausien aikana. Keskosten sairaudet johtuvatkin useimmiten elimistön epäkypsyydestä. Lapsen selviytymisen kannalta tärkeämpää on yleensä se, montako raskausviikkoa on takana, kuin se paljonko lapsi painaa. Käytännössä lapsella on mahdollisuuksia selvitä hengissä hänen syntyessään 22–23. raskausviikolla ja painaessaan 450–600 grammaa.
Keskoset tarvitsevat tehokkaan hoidon rinnalla paljon pehmeää hoitoa, hiljaisuutta ja hellyyttä. Vanhemmat ovat oman lapsensa parhaita hoitajia, joten heidän läsnäolonsa ja osallistumisensa vauvan hoitoon mahdollisimman paljon alusta alkaen on tärkeää. Keskoslasta hoidetaan aluksi keskoskaapissa lämpötasapainon vuoksi, kunnes elintoimintojen kehityttyä vauva pääsee mm kenguruhoitoon. Kenguruhoito lujittaa vauvan ja vanhempien välistä kiintymyssuhdetta sekä edistää lapsen kasvua ja kehitystä. Kenguruhoidossa vauvaa pidetään paljaalla iholla rintaa vasten ja keinutellaan hiljakseen vaikkapa keinutuolissa.
Taysin uusi vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosasto sijaitsee D-rakennuksessa aivan uusissa, moderneissa tiloissa, joissa vauvan äiti, isä ja vaikka sisko tai velikin voivat viettää aikaa pikkuisen luona ja auttaa häntä varttumaan. Yhdelle perheelle tarkoitetut huoneet on varustettu lahjoitusvaroilla hankituilla älylasiratkaisuilla. Niiden avulla hoitajat pystyvät tarkkailemaan pikkuisen vointia lasin ollessa kirkkaana, ja perhe saa kaipaamaansa yksityisyyttä, kun vauvan tilanne sallii lasin himmentämisen läpinäkymättömäksi. Vain napin painallus ja lasin olomuoto muuttuu.
Keskospäivänä useat tunnetut rakennukset saavat violetin teemavärin. Tänäkin vuonna Tampereella keskospäivän violettiin väriin koristautuvat ainakin Näsinneula, Tampereen yliopistollinen sairaala ja Tampere-talo.